Fara costuri ascunse

Consultanta gratuita

0745 984 165
banner

Cetateni straini

Servicii

Inregistrarea rezidentei pe teritoriul Romaniei

Rezidenta in Romania a cetatenilor din statele UE/SEE/Confederatia Elvetiana si a membrilor de familie

Sunteti cetatean al unui stat din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European sau Confederatia Elvetiana si doriti sa stati mai mult de 3 luni pe teritoriul Romaniei? Atunci trebuie sa va inregistrati rezidenta la fomatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuiti.Documentele emise de Inspectoratul General pentru Imigrari care atesta rezidenta in Romania sunt:

  • certificat de inregistrare (pentru cetatenii UE/SEE/Confederatiei Elvetiene),
  • carte de rezidenta (pentru membrii de familie ai cetatenilor UE/SEE/Confederatia Elvetiana),
  • carte de rezidenta permanenta (atat pentru cetatenii UE/SEE/Confederatia Elvetiana, cat si pentru membrii lor de familie).

Cetatenii UE/SEE/Confederatiei Elvetiene si membrii lor de familie pot lucra pe teritoriul Romaniei in mod dependent/independent in aceleasi conditii ca si cetatenii romani (pe baza unui contract individual de munca, contract de detasare, aviz, etc.).

Certificatul de inregistrare se emite in aceeasi zi si este valabil pentru o perioada de pana la 5 ani dar nu mai mica de un an. Cartea de rezidenta se emite in 90 de zile de la data depunerii cererii. Valabilitatea cartii de rezidenta este de pâna la 5 ani de la data emiterii, dar nu mai mare decât perioada de rezidenta a cetateanului UE/SEE/Confederatiei Elvetiene al carui membru de familie este solicitantul. In cazul solicitarilor ulterioare, daca sunt îndeplinite prevederile OUG 102/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, cartea de rezidenta se elibereaza în cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii.

Puteti desfasura activitati dependente sau independente pe teritoriul Romaniei, acestea neavand un caracter limitativ atata vreme cat se incadreaza in conditiile prevazute de legile romane.